Breaking

понедељак, 23. новембар 2020.

📝Ponesite deo Egipta u svom koferu

Kad se pomene Egipat, prva asocijacija je Crveno more i Velike piramide u Gizi, a onda, zalazeći dublje u njegova bogatstva, stižemo i do prirodnih bogatstava koja su Egipćani koristili od davnina kako bi očuvali lepotu i unapredili svoje zdravlje i izgled. Nekada je svaka porodica prikupljala potrebno bilje kako bi spravljala kreme, ulja i parfeme, a danas je sve to jednostavno pronaći u egipatskim prodavnicama sa proizvodima iz prirode, zvanim atari. Ovom prilikom ćemo se upoznati sa najčešće korišćenim proizvodima i njihovim dejstvima na lepotu i zdravlje.

Arganovo ulje (Argan oil)

Ulje argana je ekstrahovano iz drveta argana koje raste u Maroku u Sus oblasti i ima životni vek duži od 200 godina. Ima obilje blagodeti hrani i omekšava kosu, hidrira kožu lica, omekšava stopala, pomaže u odlaganju pojave ranih znakova starenja na licu, uklanja sitne bore, pomaže u lečenju akni, može se koristiti i kao prirodna zamena za kremu za brijanje, pomaže u lečenju akni. Ukolko je pogodno i za unutrašnju upotrebu, smanjuje rizik od srčanih bolesti, smanjuje krvni pritisak i reguliše holesterol, sprečava pojavu bolesti prostate.


Ulje od sandalovine (Sandalwood oil)

Ulje sandalovine dobija se iz kore drveta i ima višestruko dejstvo na probleme kože. Koristi se u lečenju ekcema, pucanja kože i suvoće, lečenju akni i kožnih infekcija, dezinfikuje kožu, bubuljice i čireve i pomaže u slučaju infekcije desni. Kao mirisno ulje umiruje i dovodi do osećaja unutrašnjeg spokoja te je dobar u stresnim situacijama. Može se koristiti i u masaži.



Ulje jojobe (Jojoba oil)

Jojobino ulje je tečni vosak, ekstrahovan i sakupljen iz semena drveta jojobe. Ovo ulje bez mirisa koristi se u kozmetici širom sveta. Pomaže u borbi protiv starenja kože, stimuliše stvaranje prirodnog kolagena, korisna je u slučajevima kožnih bolesti, ekcema i psorijaze, pruža zaštitu od štetnih sunčevih zraka, čisti kožu i leči akne. 


Ružino ulje (Rose oil)

Ružino ulje se smatra  kraljicom esencijalnih ulja. Drevni Egipćani su ga koristili u svojim ritualima lepote, a Kleopatra se redovno kupala u ružinoj vodi. Ovo esencijalno ulje umiruje i hidrira kožu dajući joj sjaj. Istraživanja su pokazala da ublažava bol, smanjuje anksioznost i stres, i dovoljno je samo udisati miris ovog ulja. Najjednostavniji način korišćenja je da se par kapi ulja doda sredstvima lične higijene i kremama. 


Ulje lavande (Lavender oil)

Medju Egipćanima lavanda je poznata već vekovima. Postoje zapisi o korišćenju ovog ulja tokom mumifikacije faraona i bogatih gradjana. U medicinske svrhe takodje je korićena, dodavanjem ulja u masti i kreme. Često se kombinuje sa drugim uljima i može biti jednostavno umasirano u kožu kako bi je umirilo od crvenila i iritacije. Kao aromatično ulje koristi se za smirenje i opuštanje.


Ulje crnog kima (Black seeds oil)

Ulje crnog kima ima ulogu u lečenju mnogih bolesti ali se najbolje pokazalo kod lečenja infekcija izazvanih bakterijama rezistentnim na veliki broj lekova. Timokinon, sastojak crnog semena koji istraživači istražuju još od 1960. godine, poznat je po svojim antioksidativnim, antiinflamatornim i antikancerogenim svojstvima. Zato se koristi u borbi protiv raka, raznih infekcija, kod bolesti jetre, protiv dijabetesa, štiti kožu, zaustavlja gubitak kose, pomaže u procesu željenog gubitka kilograma, podtiče plodnost. Dovoljno je pola kašičice ulja dnevno. Na egipatskom tržištu čete nači veliki broj kompanija koje se bave proizvodnjom ulja. Možete ga koristiti i u obliku sapuna koji je takodje dostupan u Egiptu.

                                       

Ši puter (Shea butter) za kosu

Ši puter sadrži vitamine E i A koji vlaže kosu od korena do vrha ne ostavljajući je masnu, i omekšavaju kovrdžavu i suvu kosu. Daje glatkoću, hrani kosu, sprečava totalno opadanje i može se koristiti kao krema, nanoseći se na suvu kosu, bez dodatnog ispiranja ili kao balsam za kosu neposredno posle pranja kose. Možete ga pronaći i u kombinaciji sa arganovim uljem, sudanskim jogurtom i indijskim brahmi uljem. 


Crni sapun

Afrički crni sapun, poznat i kao marokanski sapun, daje koži sjaj i mekšu teksturu ako se koristi svakodnevno za pranje lica. Tajna ovog mekanog sapuna je u vitaminima E, A i K, maslinovom ulju i antioksidansima medju svojim sastojcima. Uklanja mrtve ćelije kože i otvara pore, čime se olakšava i njihovo čišćenje od prljavštine i masnoće. Ne uklanja akne, ali sprečava njihovu pojavu čišćenjem i može ukloniti ožiljke od akni. Mogu ga koristiti osobe sa svim vrstama kože, a pomaže i u rešavanju problema neprijatnosti kod bolesne kože od psorijaze ili ekcema. Inače, marokanska industrija sapuna datira od pre više od 3000 godina. 


Sapun od kurkume

Kurkuma je poznata po svojim vrednostima i našla je primenu u mnogim sferama života. Sapun napravljen od kurkume ima veliku ulogu u eliminaciji akni, kod oštećenja kože, ekcema, balansu pigmentacije kože i revitalizaciji. Poznat je i kao zlatan sapun zbog svoje zlatno žute boje kurkume.


Smesa od kikirikija (Sudanese dilkha)

Ova smesa se koristi za posvetljenje kože, eliminisanje tamnih delova, izjednačavanje boje kože, odstranjivanje umrlih ćelija kože i njeno omekšavanje, aktiviranje cirkulacije i parfimisanje kože.

Beli mošus (White musk)

Ova tečnost na bazi esencijalnog ulja, koja ne sadrži alkohol, je intenzivnog specifičnog mirisa namenjena uglavnom muškarcima, i predstavlja tradicionalnu notu orjentalnog naroda u stvaranju intenzivne seksualne pozadine. Beli mošus se dobija iz žlezda mošusnog govečeta, ali se danas proizvodi iz cveta malve mošhat, koji daje istu aromu, a nije bolan za životinje. U Egiptu postoje posebne firme koje se bave uzgajanjem cveta mošusa jer je ovo najpopularniji miris istoka do sada. 

Amla proizvodi za kosu

Amla je vrsta indijskog voća sa mnogim benefitima, a u Egiptu ćete je najčešće naći u sredstvima za negu kose. Ona otklanja perut i sprečava opadanje kose. Ako nabavite amlu u prahu možete je koristiti kao pastu za kožu. Videćete njen snažan anti ejdž efekat posle kraćeg vremena korišćenja. 


Vatika proizvodi za kosu 

Još jedna, veoma cenjena i prodavana kozmetika za kosu, je paleta Vatikinih proizvoda od darova prirode. Možete naći šampone, balsame, kreme i ulja za negu kose u Vašim omiljenim mirisnim notama. 

Kana za kosu i kožu

Prvi tragovi korišćenja kane nalaze se u drevnom Egiptu. Smatra se da kana poboljšava teksturu kože i kose, a na duhovnom nivou se veruje da daje sreću i svu dobrobit svemira. I danas kana predstavlja važan deo svadbene ceremonije, te se mladenci ukrašavaju njom. Takodje je dostupna takozvana Bela kana u prahu, koja se koristi u kupkama i maskama za nevestino lice kako bi odstranila mrtve ćelije i posvetlela kožu. Odgovarajuća količina praha pomeša se sa vodom ili ružinom vodom.

Kamilje mleko (Camel milk)

Ovo je losion koji mnogi turisti nose sa sobom kući po završetku odmora u Egiptu. Pokazao se odličan za regeneraciju kože, posebno posle opekotina izazvanim sunčevim zracima, tretman suve kože i očuvanje elastičnosti kože, umirenje crvenila i svakodnevnu negu. Neki su gušće , neki redje konzistencije, ali svaki ima odličan efekat na kožu i veoma prijatan miris.


Zlatna maska (Golden mask) za lice

Zlatna maska se danas koristi kao luksuzni tretman lica, a u vreme starih Egipćana bila je popularna medju vladarima , posebno Kleopatri. Naime, priča kaže da ju je poznata faraonka koristila svakodnevno kako bi održala svoj mladalački izgled. Veruje se da zlato stimuliše proizvodnju kolagena, usporava znakove starenja i održava zategnutost kože.

Čaj hibiskusa (Karkade)

Čaj hibiskusa je veoma popularno piće u Egiptu i konzumira se kao topli i hladni napitak. Kao topli napitak pomaže u snižavanju krvnog pritiska, a kao hladni napitak poboljšava cirkulaciju i podiže nizak krvni pritisak. Prodaje se sušen cvet hibiskusa u prahu ili u cvetovima. 

Čaj od urmi (Dates tea) 

Čaj od urmi je jako uspešan kod bolesti disajnih organa, bronhitisa, upale grla i kašlja. Uništava brojne bakterije, pomaže u nižavanju temperature, otklanja bol u stomaku i pomaže probavu. Može se naći u kombinaciji sa drugim voćem.


Harankaš čaj

Čaj veoma prijatnog ukusa i mirisa možete pronaći u pojedinim prodavnicama zdrave hrane. U pitanju je biljka čiji plodovi su jako bogati vitaminom C, tako da će biti dobar stimulans imuniteta u vreme zimskih dana.



Prirodni sundjeri za tuširanje, lufe

Lufe su potpuno prirodni sundjeri , ekoloski , glatke teksture, ne grebu kožu, već nežno uklanjaju mrtvu i suvu kožu i čiste pore. Može se prati u mašini za posudje i nakon toga samo ostaviti da se osuši. 

Voćni čajevi

U Egiptu možete naći razne vrste voćnih čajeva, te ih konzumirati u vreme kad nema Vašeg omiljenog voća u svežem stanju. Medju najpopularnijim su čaj od manga, guave, jabuke, pomorandže, nara, banane. Inače, Egipćani spadaju medju narode koji najviše konzumiraju čajeve i dan svakog čoveka ne može se zamisliti bez šolje crnog čaja.

Začini

Začini su veoma bitna stavka u ishrani Egipćana i mnoge domaćice imaju svoje vrtove začina na terasama ili prozorima kuhinja. Odatle dolaze mirisi ruzmarina, nane, origana. Zbog svoje pristupačne cene veoma traženi začin je šafran, biber u svim bojama, kurkuma i kumin u prahu. Takodje se može naći majoran, korijander, kari, biber, cimet, djumbir i još mnogo drugih vrsta začina. 



Нема коментара:

Постави коментар