Breaking

субота, 6. јун 2020.

📝Grad đubreta - Garbage city

Grad đubreta (Mansheya Nasser) je naselje na periferiji Mokatam brda, u Kairu, sa oko 270.000 stanovnika. Naselje je poznato po tome što je skoro svaki njegov slobodan prostor pokriven smećem, uključujući ulice i krovove naselja. Ove gomile smeća nastale su kao rezultat gradske neefikasnosti da uspostavi valjan sistem skupljanja đubreta. Stanovnici Grada đubreta, poznati su kao Zabalini, i uglavnom su koptski hrišćani, a naseljavaju ovu oblast u zadnjih 80 godina. 


Kada su se naselili, Zabalini su skupljali smeće kako bi onim organskim hranili svoju stoku, a neorgansko su sušili i prodavali kao gorivo za loženje. Ipak, većina đubreta je završavala na deponijama. Onda, 60-tih godina prošlog veka, mala i srednja preduzeća su uvidela način zarade prikupljanjem smeća, te su počela posećivati Zabaline, kako bi od njih kupovali neorgansko smeće.


Tek 1984.godine, stanovnici Mansheya Nasser su počeli pravo recikliranje. Tada je osnovano Udruženje za zaštitu životne sredine sa ciljem da pomognu Zabalinima da maksimalno iskoriste svoju situaciju na ekološki i ekonomski zdrav način. 
Zabalini prikupljaju djubre po celom Kairu prevozeći ga do svog naselja kolima sa magarcima ili malim kamionima. Kod kuće sortiraju smeće za dalju reciklažu. Skupljanje smeća tradicionalno je posao muškarca, dok žena i deca sortiraju smeće. Iako deluje zastrašujuće na prvi pogled, efikasnost sistema za reciklažu Zabalina je izuzetna. Skoro 85% smeća Kaira se reciklira, što je skoro tri puta više od procenta nekih zapadnih kompanija za reciklažu.


Medjutim, početkom 21.veka, život Zabalina se pogoršao kao rezultat dveju odluka kairske opštinske vlade. Naime, vlada je 2003.godine angažovala privatne kompanije za odvoz smeća sa kojima se Zabalini i danas takmiče. Šest godina kasnije, preventivnom merom protiv epidemije svinjskog gripa, vlada je naredila odstrel svih 350.000 svinja u Mansheya Nasser. Tradicionalno, svinje su oduvek bile važan faktor života Zabalina, jer su čistile smeće u vidu organskog otpada, a njihovo meso je prodavano hotelima i restoranima koji su radili sa nemuslimanskim turistima.


Naravno, i radni uslovi u naselju predstavljaju veliki problem i zabrinutost za zdravlje Zabalina. Država je pomogla naselju izgradivši zdravstvene ustanove, škole i razne centre za reciklažu gde najčešće rade žene za platu, ali učestalost bolesti je velika. Skoro uobičajeno je susresti se sa obolelima od hepatitisa C, dijabetesa, glaukoma.


Svetla tačka Grada đubreta je koptski manastir Sveti Simon, ili, kako ga još zovu, Crkva pećina, koji se nalazi na Mokatam brdu.


Najmanje 90% Zabalina su koptski hrišćani i, s obzirom da se hrišćanske zajednice retko mogu naći u Egiptu, mnogi Zabalini više vole da ostanu u okviru svoje verske zajednice, iako neki mogu da priušte kuće i na drugim mestima. 


Lokalna koptska crkva osnovana je u selu 1975.godine, što je Zabalinima dalo osećaj sigurnosti, te su u gradnji svojih domova počeli koristiti trajnije građevinske materijale poput kamena i cigle. Do tada su živeli u privremenim kolibama od kalaja. Godine 1976. u Mansheyat Nasser je izbio veliki požar što je dovelo do izgradnje crkve ispod planine Mokatam, na mestu od 1000 kvadratnih metara. Manastir Svetog Simona ima kapacitet od 20.000 sedišta i predstavlja najveću crkvu Bliskog istoka.


Нема коментара:

Постави коментар