Breaking

четвртак, 11. јун 2020.

📝Kleopatra - Moguć skori susret sa poslednjom faraonkom Egipta




Nakon 2000 godina od smrti, grobnica kraljice Kleopatre je možda na domaku ruke egiptologa arheologa. Kopanje se obavlja na mestu Taposiris Magna, 60 milja od Kaira, u nadi da će se konačno otkriti tajna poslednje faraonke Egipta. Njihovo istraživanje će biti predstavljeno na Naučnom kanalu 21.juna, pod nazivom "Kleopatra, seks, laži i tajne". Nova teorija koju je postavila arheolog dr. Katlin Martinez, sugeriše da bi na ovom mestu mogla biti pronađena Kleopatrina grobnica. 


Arheolozi oduvek veruju da je u blizini Aleksandrije, te je zato Taposiris Magna oglašena kao moguće poslednje počivalište Kleopatre. Inače, za vreme Kleopatrinog života, istoimeni hram je bio deo lučkog grada. 
Kleopatra VII rođena je 70. ili 69.godine p.n.e i vladala je Egiptom gotovo 30 godina. Nakon njene smrti, Egipat je došao u ruke rimskim vladarima čime je i okončano staro egipatsko carstvo. Poznato je da su faraoni gradili ogromne grobnice u koje bi bili sahranjeni, ali s obzirom na Kleopatrin status zarobljenika Rima u trenutku njene smrti, verovatno je dobila skromnu sahranu u tajnu grobnicu. 


Kleopatra, ustvari nije bila Egipćanka. Rođena je u Egiptu, ali vodi poreklo iz Makedonske Grčke i Ptolomeja I Sotera, generala Aleksandra Velikog. Ptolomej je preuzeo vlast nad Egiptom posle smrti Aleksandra Velikog, 323.godine p.n.e. I pokrenuo dinastju vladara koja je trajala skoro 3 veka. Poslednji vladar, tj.vladarka te dinastije je upravo Kleopatra. Iako nije Egipćanka po poreklu, Kleopatra je prihvatila mnoge egipatske običaje i govorila njihovim jezikom.
Članovi dinastije Ptolomeja su se često venčavali u okviru porodice kako bi sačuvali čistoću svoje loze. Veliki broj Kleopatrinih predaka bio je i u bračnom odnosu sa braćom i sestrama.


Za razliku od prezentacije njenog izgleda u medijima, na fotografijama i papirusima, uživo Kleopatra je bila žena prosečna lepote. Ono što je bilo njeno najveće bogatstvo je njena izuzetna inteligencija. Školovana iz matematike, filosofije, astronomije i sa znanjem nekoliko jezika, bila je vladarka koja je "uzdizala redove naučnika i uživala u njihovom društvu". Bez obzira na postojanje dokaza o njenoj neupadljivoj lepoti, drevni pisac Plutarh trvdio je da je njena lepota neuporediva i da je njen šarm čini neodoljivom.


U dinastiji Ptolomeja ubistvo medju članovima porodice je bilo često koliko i brak. I Kleopatra je, u ogromnoj želji za tronom, izvršila ubistvo oba brata i sestre. Njen prvi suprug , Ptolomej XIII, pobegao je iz zemlje nakon što je pokušala da preuzme presto, a par se kasnije suočio u građanskom ratu. Kleopatra je povratila prednost udružujući se sa Cezarom, a Ptolomej se utopio u Nilu, nakon što je u bitci poražen. Drugog brata je takođe ubila 41.godine p.n.e, a potom i sestru Arsinou, koju je smatrala rivalkom za presto.

Kleopatra i Cezar 

Kleopatra je smatrala da je živa boginja i često je pribegavala scenskim pojavama kako bi skrenula pažnju potencijalnim saveznicima i pojačala svoj božanski status. Takav dramatičan ulazak imala je pri prvom susretu sa Juliusom Cezarom. Znajući da će snage njenog brata spreciti njen sastanak sa rimskim poglavarom, koji je u to vreme došao u Egipat, Kleopatra se umotala u tepih i prokrijumčarena je u njegove odaje. Takođe, susret sa Markom Antonijem, opisan je kao specijalan prizor. Došla je u zlatnoj barci sa ljubičastim jedrima i veslima od srebra, i odmah očarala Antonia.

Kleopatra i Marko Antonie 

Kao Cezareva ljubavnica Kleopatra je jedno vreme živela u Rimu. Njena egzotična frizura i biserni nakit postali su modni trend Rima koji je usvojio veliki broj žena. Sa Cezarom je uspostavila vezu koja ju je dovela na vlast i zadržala je tamo sve do njegovog ubistva. Iz njihove ljubavi rođen je i Kleopatrin naslednik. Stari Egipćani su verovali da je Kleopatra otelotvorenje boginje Isis koja je bila veoma važna u njihovoj religiji. Zato je Kleopatra oblikovala sebe prema njenom izgledu i uvek se ponašala božanski.


Uzrok smrti Kleopatre je i danas tajna. Mnogi veruju da je izvršila samoubistvo koristeći egipatsku kobru, ali je pisac Plutarh priznao da "ono što se zaista dogodilo nije poznato nikom". Ukoliko se dodje do njenog tela ovim iskopavanjem, možda će se i razotkriti pravi uzrok njene smrti. 


Нема коментара:

Постави коментар