Breaking

субота, 27. јун 2020.

📝 Oaza Siwa


U poslednjih nekoliko godina Siwa oaza je postala jedna od najpopularnijih destinacija u Egiptu. Sa više od 250 termalnih izvora i preko 50 hotela, Siwa oaza je okružena sa skoro 25 hiljada stabala i kao takva predstavlja ne samo lečilište, već i jedno od najlepših skrivenih mesta u Egiptu. U okeanu peska ovaj jedinstveni ambijent vekovima privlači pažnju vladara Egipta. 
Nema sumnje da je Siwa oaza bila u vezi sa drevnim Egiptom još od vremena 18.dinastije faraona, kad je na religijsku scenu starih Egipćana došao bog Amon, kome je podignut hram upravo u ovoj oazi. Kao najvažnija tranzitna tačka komercijalnih karavana, koji su išli iz pustinje do doline Nila, Siwa je bila idealno mesto za širenje obožavanja Amuna medju njenim posetiocima. 


Medju najvažnijim događajima u istoriji oaze bila je poseta Aleksandra Velikog u 3.veku p.n.e. kada je postao vladar Egipta. Svrha njegovog dolaska u Siwa oazu bio je upravo Amunov hram. Naime, medju faraonima je vladao običaj da se pokore bogu Amunu i zauzvrat dobiju zvanje "sina božjeg". Svaki od njih bio je prikazan kako na glavi nosi Amunove rogove. Aleksandar je želeo da se stavi u isti okvir sa faraonima i u tome video dobru priliku za dobijanje simpatija od strane Egipćana. Postoje i zapisi, čak iz 331.godine p.n.e., sa opisima naklonosti boga Amuna ka Aleksandru i pomoći, da kroz pustinju sa svojom vojskom uspe da doputuje do oaze.

Hram bogu Amonu

Po dolasku Rimljana hramovi i egipatski bogovi izgubili su važnost, iako se još uvek moglo uočiti obožavanje Amuna medju lokalnim stanovništvom, sve do pojave islama. Padom rimske moći dolazi do pojave društvenih i ekonomskih nemira, čestih pljački od strane beduinskih plemena i raspada društva u Siwi sa velikim gubitkom stanovništva. Oko 1200.godine ostalo je svega dve stotine stanovnika koji su se iz straha od čestih napada preselili iz podnožja hrama na obližnje brdo. Grad Šali, koji se nalazi i danas u Siwi, izgradilo je stanovništvo preostalo iza napada Beduina, Berbera i Evropljana.
Inače, današnje stanovništvo Siwe su oazijski Berberi, koji potiču iz Maroka. Pričaju svojim, berberskim jezikom, i ima ih ukupno 33 hiljade stanovnika. 

Cigle od kojih je gradjeno, keršef, pravljene su od komada soli iz okolnih slanih jezera, gline i peska i sušene na suncu. Selo je napušteno po dolasku Muhamed Alija, 1826.godine, pošto su obilne kiše uništile zidine pravljene od keršefa, te je izgrađeno novo selo u blizini. Tada je Siwa prvi put bila pod spoljnom vlašću, s obzirom da je Muhamed Ali bio osmanski paša. Ruševine grada se i danas mogu videti tokom turističke posete gradu.


Još jedno interesantno mesto za obilazak je Planina mrtvih. Tu se nalaze grobovi iz vremena 26.dinastije faraona, kao i neke hrišćanske grobnice. Grobnica Si Amuna i dalje ima vidne tragove oslikavanja, iako je dosta oštećeno od strane lokalnog stanovništva kao i Rimljana koji su je totalno opljačkali. Takođe, takozvana Grobnica krokodila, kojoj nije identifikovan vlasnik, i dalje ima očuvane slike kao i predmete ostavljene u grobnici. U grobnicama širom Planine mrtvih mogu se videti hijeroglifi, koji datiraju iz najranijih vremena, kada je planina bila groblje, a koji su otkriveni u vreme Muhamed Alija. Inače, Beduini i sivanska plemena su grobnice koristili kao mesta za stanovanje. 
 Grobnica na Planini mrtvih

Siwa je bila omiljeno mesto i poslednje egipatske faraonke Kleopatre. Kameni bazen sa toplom izvorskom vodom predstavlja jako primamljivo mesto posle sati provedenih na suncu. Tu se, po priči, kupala Kleopatra u svojoj poseti Siwi. Danas je ova kristalno čista voda atrakcija i za veliki broj turista.

Kleopatrin izvor

U podnožju planine Siwa, nalazi se mesto pod imenom El Tibtah, koje je spoj između turističkog i medicinskog centra zbog prisustva jezera u kom je zastupljenost soli preko 95 odsto. 


Jezero je duboko četiri metra ali je nemoguće utopiti se zbog ogromne količine prirodne soli. Kupanje u u ovoj kristalno čistoj vodi ima ulogu lečenja kože, očiju i sinusa. 

El Tibtah slano jezero 

Stanovnici Siwe ovu so tradicionalno koriste i u izgradnji domova i ukrasnih predmeta, kao na primer lampi, verujući da će imati isceliteljsko dejstvo uz toplinu izvora svetlosti.


Sve ove znamenitosti i lepote Siwe treba detaljno istražiti kako se ne bi izgubio ni jedan delić njene magije. Ovo je pravo mesto za odmor i odlazak od svih dnevnih problema, mesto za totalno opuštanje i uživanje u romantičnim zalascima sunca.


I ne zaboravite da uvek nosite sa sobom kupaći kostim,  za slučaj da poželite da se okupate u ovoj divnoj vodi. 

Нема коментара:

Постави коментар