Breaking

четвртак, 18. новембар 2021.

📝Goava i njeni pozitivni efekti na naše zdravlje

 Jedna od nekoliko vrsta voća sa kojom se većina prvi put sretne na svom odmoru u Egiptu je goava. To je voće koje se često uzgaja u tropskim i suptropskim područjima, a poreklom je iz Centralne Amerike, Meksika, Kariba. Ukus joj je jedinstven, nekome kao miks kruške i jagode, a drugome kao miks kruske i breskve, što zavisi od vrste guave koja se uzgaja. U Egiptu je rado vidjena na trpezi i ima je u velikim količinama iako je sezonsko voće , te je uglavnom dostupna većem delu populacije. Konzumira se sveža ili u vidu sveže cedjenog soka. 

Žbun ili drvo guave može narasti od tri do deset metara. Lišće mu je ovalnog oblika i ima blagi miris. Plod može biti dugačak od 4 do 12cm, a u prečniku oko pet santimetara i pun je semenki koje su takodje jestive. 
U 100gr goave nalazi se samo 68 kalorija, a 380% vitamina C, 5% vitamina B6, 5% magnezijuma i 1% kalcijuma. Takodje je veliki izvor vlakana i beta karotena. Goava se može jesti i sirova tako što se prepolovi i natopi sokom od limuna, a onda joj se izvadi mesnati deo i pojede. Najsladja je kad je najmekša. 

U narodnoj medicini se koristi plod, list i kora, a smatra se i odličnim lekom protiv diareje (proliva). Južnoamerički Indijanci je koriste i kod obilnih krvarenja, cvet guave previjaju na rane i upaljenu kožu, kao i za bolna stanja očiju. Naučno je dokazano da list guave ima antibakterijska dejstva kao i antispazmatična. Najnovija istraživanja pokazala su da ekstrakt od lišća ima efekte i na kardiovaskularni sistem. Kod nekih ispitanika konzumiranje je dovelo do smanjenja krvnog pritiska i triglicerida. S druge strane, plod guave snižava nivo šećera u krvi. 

Čaj od listova guave može pomoci u borbi sa dijabetesom tipa 2, sprečavanju skokova šećera u krvi i poboljšanju simptoma. Ispitivanja su dokazala da list guave može dovesti do poboljšanja insulinske rezistencije kao i smanjenja nivoa šećera u krvi. Ovo može biti rezultat postojanja jedinjenja u ekstraktu lišća guave koji pomažu u umerenoj resorpciji glukoze nakon što osoba pojede obrok.

Uzimanje čaja od lista guave može dovesti do smanjenja grčeva tokom menstrualnog perioda. Istraživanja su pokazala da može smanjiti bolove kod žena sa primarnom dismenorejom efikasnije od ibuprofena.

Sledeći pozitivan efekat je na diareu kao i na brži oporavak od gripa. Antivirusni efekat verovatno je posledica flavanola u listovima koji su prirodni antioksidans. Zbog visokog sadržaja vitamina C ima ulogu i u poboljšanju imuniteta. Dovoljno je konzumirati jednu guavu dnevno za odbranu od uobičajenih virusa koji napadaju nase organizme. 

Čaj lista guave snižava i novo holesterola u krvi, a ima i dejstvo na čišćenje jetre. Takodje pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska. 

Neka istraživanja na životinjama sugerišu i da može biti od pomoći pacijentima koji boluju od osteoartritisa, jer štiti hrskavicu od oštećenja. 

Preporučljivo je konzumirati je tokom trudnoće


Antikancerogeno dejstvo dolazi iz spojeva kao što su likopen, kvarcetin. Oni deluju kao moćni antioksidansi koji pomažu neutralizaciju slobodnih radikala i smanjenje rasta, tj umnožavanja kancerogenih ćelija. 

Kod upale grla brzo otklanja bolne simptome, a čaj je dobar i u borbi protiv opadanja kose.
Taj čaj pravite tako sto uzmete šaku lišća i kuvate u jednom litru vode 20 minuta. Kad se ohladi do sobne temeperature, sa listovima masirajte teme, a sa čajem isperite kosu. Ima pozitivan egekat i na kožu.

Zato, na Vašem proputovanju kroz Egipat, obavezno medju suvenire i lekovita ulja uvrstite i čaj lista goave. To će verovatno biti najznačajnija biljka koju ste doneli iz te egzotične zemlje.



 




Нема коментара:

Постави коментар