Breaking

петак, 2. април 2021.

📝 Zlatna parada faraona

Ove godine, Egipat, sa svojim glavnim gradom Kairom, je domaćin jedne nesvakidašnje parade. U pitanju je "Zlatna parada faraona", tokom koje će iz starog Egipatskog muzeja na Tahrir skveru, biti prebačene 22 mumije, 18 faraona i 4 kraljice, u novi muzej, Nacionalni muzej egipatske civilizacije (NMEC).

NMEC biće prvi muzej posvećen celokupnoj egipatskoj civilizaciji. Muzej je podeljen na šest tematskih galerija koje pokazuju prve civilizacije, Nil, pisanje, državu i društvo, materijalnu kulturu, verovanja i razmišljanja i galeriju kraljevskih mumija. 

Po dolasku u NMEC, mumije će biti na restauraciji u laboratoriji bar 15 dana, posle čega će biti spremne za postavku u svoje nove vitrine u Dvorani kraljevskih faraona. Ideja je da budu postavljene u okviru sale na istim mestima kako su im grobnice postavljenje u Dolini kraljeva.

Tu će se naći faraon Ramses II, Ramses III, Rameses IV, Ramses IX, Ramses VI, Ramses V, Seti I, Seti II, Siptah, Amenhotep I, Amenhotep II, Seqenenre, Thutmose I, Thutmose II, Thutmose III, Thutmose IV, Merneptah, and kraljica Hatšepsut, Meritamen, Ahmose Nefertari, i kraljica Tii. 

Paradu, koja će trajati više od sat vremena će ukrasiti i nastupi poznatih egipatskih umetnika, počev od Mone Zaki, koju će pratiti Hussein Fahmi, Sawsan Badr, Hend Sabri, Asser Jassin, Yousra i mnogi drugi. Prolazeći kroz ulice Kaira, povorka će biti praćena i muzikom i naoružanom srtažom dostojnom kraljevskih porodica. 

Ovaj važni događaj će se odigrati 3.aprila 2021.godne, a 22 mumije, pripadnici 17.,18.,19. i 20.dinastije faraona, putovaće redom, od najstarijih do najmlađih, svaka u svojoj barci, specijalno ukrašenoj u egipatskom stilu.

Prema rečima šefa Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije, muzej će otvoriti svoja vrata javnosti 4.aprila 2021.godine.

Нема коментара:

Постави коментар