Breaking

среда, 10. јун 2020.

📝Mondensko letovalište - El Guna




Pre nešto više od tri decenije na području današnje El Gune nalazio se samo pesak obrubljen bogatom koralnom obalom. Od Hurgade, koja je četrdesetak kilometara udaljena od El Gune, vodio je samo put ka severu Egipta, a pustinjski pejzaž je uglavnom bio netaknut ljudskom rukom. Onda je, 1989.godine, počela izgradnja novog grada kao rezultat mašte egipatskog milionera Sameha Savirisa i njegove kompanije "Orascom Hotels & Development".


Gradnja se odvijala u talasima, počevši pravljenjem male grupe letnjih kuća za odmor, koje su na kraju prerasle u celogodišnju zajednicu od oko 23 hiljade ljudi. Ideja je bila da se ne ostane na postojećem pejzažu, već da se omogući što većem broju stanovnika ili gostiju, pogled na more i lak pristup vodi. Zato su građevinari izbacili na tone peska iz primorskih uvala kako bi napravili kanale, marine, hotele i veštačka ostrva.
Zgrade, koje su dizajnirane od strane mnogih evropskih i američkih arhitekata, izgledaju tako da podsećaju na tradicionalne kuće sela Nubije.


Pažljivo planirana da ponudi sve potrebno, El Guna danas ima pedesetak hotela, oko 2700 vila, 3 marine, školu, bolnicu, bioskop na otvorenom, akvarijum, mali aerodrom, golf terene, mnoštvo barova i restorana, čak i svoj fudbalski tim. 


Specijalizovana je za sportove na vodi, kajtsurfing, parasejling, jedrenje na dasci, snorkling i ronjenje. Mreža kanala omogućava mnogim kućama da imaju svoju plažu, čak i stotine metara u unutrašnjosti. Kameni mostovi prelaze preko kanala dajući El Guni još veću čar. 


Predivno dizajnirani vrtovi i zelenilo duž puta upotpunjavaju utisak i čine ovo letovalište drugačijim od svega u Egiptu. 


Saobraćaj je sveden na minimum i svuda je moguće stići tuk-tukom i čamcima putem kanala. Zato je ovo mirno letovalište i ekološki najprihvatljivije. 


Ovo naselje je danas veoma popularno medju egipatski džetsetom, kako zbog velikog broja luksuznih hotela, tako i zbog Filmskog festivala koji se ovde organizuje svake godine. 


Letovalište je nažalost koštalo lokalno okruženje, posebno ekosistem koralnih grebena. Neka naučna istraživanja pokazuju da su korali ovog dela obale Egipta izgradnjom El Gune smanjeni za čak 50% u zadnje tri decenije. To svakako ne umanjuje njenu bajkovitost i poseta ovom letovalištu će sigurno ostaviti ogroman utisak na svakog. 

Kornjača kuća 

Peščana plaža sa posetiocima

 

Нема коментара:

Постави коментар