Breaking

недеља, 21. јун 2020.

📝 Hurgada nekad i sad



Zadnjih decenija Egipat je medju najtrazenijim turističkim destinacijama za celo evropsko područje, Rusiju, Kinu i mnoge arapske zemlje. Kao najposećenija izdvaja se Hurgada, a za njom i Šarm el Šeikh, Dahab kao i gradovi Kairo i Luksor. 

Istorija Hurgade 

Selo koje je kasnije preraslo u grad Hurgadu, nastanjeno je 1905.godine. Ime je dobilo po vrsti biljke koja je uspevala na tom prostoru u drevna vremena. U početku, Hurgada je bila samo ribarsko selo, ali je 1913.godine otkrivena nafta i 1921., uz pomoć Britanaca, počela je i proizvodnja i izvoz. Od 1913.godine ovo područje je bilo glavno i jedino polje snabdevanja naftom za Anglo Egyptian Oil Fields i Shell i British petroleum kompanije, za sledećih 25 godina.

Naftna bušotina, Hurgada

Za vreme vladavine kralja Faruka (od 1937-1952) u Hurgadi je izgrađen rekreacioni centar, ali je nakon nacionalizacije egipatske industrije, od strane predsednika Nasera, predat oružanim snagama. Za vreme rata Egipta i Izraela, ostrvo Šaduan, istočno od grada u Crvenom moru, bilo je u rukama Egipćana kao radarsko područje. Ali, tokom Operacije "Rodos", početkom 1970.godine napadnuto je od strane izraelskih trupa, koje su ostrvo okupirale 36 sati. 




Prema podacima, Egipat je pretrpeo veće gubitke, ali je povratio ostrvo sticajem srećnih okolnosti. Naime, u svetioniku, koji su zaposle izraelske trupe, dogodila se eksplozija, te su vojnici izginuli. U to vreme, predsednik Naser je u tajnosti otputovao u Moskvu, tražeći savezništvo Rusije, i za par nedelja sovjetske trupe su počele da pristižu u Egipat. Tokom Oktobarskog rata 1973.godine, Hurgada ja bila meta izraelskih napada čak četiri puta. 
Osamdesetih godina počinje razvoj turizma u Hurgadi i danas je to vodeće letovalište na Crvenom moru sa bogatim koralnim grebenima i predivnim plažama duž oko 40km obale.



Hurgada danas

Danas Hurgada ima oko 280 hiljada stanovnika, koji žive u starom delu grada, Daharu, centru grada, Sakali, modernom delu, El Kausaru ili prigradskom naselju El Aheya i naselju sa vilama Megavišu. Duž Memše, pešačke zone, protežu se hoteli, kao i u delu grada pod imenom Kora. 


Hurgada je idealno letovalište za ronjenje, snorkling i ostale vodene sportove. S obzirom da se celom dužinom iza grada proteže pustinja, pogodna je i za safari. U Hurgadi možete posetiti Akvarijum, Grad od peska, Mini Egipat park sa minijaturama poznatih arheoloških nalazista celog Egipta kao i Muzej mora, a za one, koji vole da provedu odmor u moru, postoji više izleta na obližnje ostrvo Giftun kao i resorte u blizini Hurgade. 




1 коментар:

  1. Obozavam Egipat, letovala sam sa suprugom u Hurgadi, prelepo je .Egipcani su jako ljubazan narod .🙋‍♀️❤❤❤❤❤❤❤

    ОдговориИзбриши